Oudheidkundige vereniging 'de Broeklanden'
 • Wij houden ons bezig met het bestuderen, vastleggen en weergeven van de plaatselijke historie, de plaatselijke gebruiken en onze streektaal.

 • Je bezig houden met historie is iets fascinerends. Alleen daardoor kun je het heden verstaan en een beeldvormen van wat komen gaat.

  (Citaat oud burgemeester Hardonk bij de oprichting van onze vereniging.)

 • Onze streektaal maakt deel uit van het Nedersaksisch. Een van de grootste Europese talen. Een taal om trots op te zijn en welke het verdient bewaard en onderhouden te worden. Dit kan het beste door de taal dagelijks te spreken.

 • Genealogie wordt ook wel vertaald in geslachtsrekenkunde. Het resultaat wordt vastgelegd in een stamboom. Hierin kan men de afstamming en de bloedverwantschappen overzichtelijk weergeven.

Wat doen wij…

Wij doen onderzoek naar genealogie, streektaal en historische aangelegenheden in de gehele gemeente Oldebroek en de randgebieden. Wij houden jaarlijks een lezing en een geschiedenisquiz, tevens geven wij regelmatig boeken uit. Op diverse jaarmarkten zijn wij met een promotiekraam aanwezig. Elke dinsdag- en vrijdagmiddag is ons infocentrum geopend aan de Bovenstraatweg 10-1.

"In het verleden ligt het heden, in het nu wat komen gaat."
-Willem Bilderdijk 1756 – 1831

foto3097-1

Genealogie

Wij hebben veel onderzoek gedaan naar genealogie in onze streek door het bestuderen van doop-, trouw- en begraafboeken van voor 1800 en de burgerlijke stand na 1800. De resultaten zijn regelmatig in boekvorm uitgegeven.

Lees meer

Oldebroek, Raadhuis en Hotel Herkert

Zo was het vroeger

Door de jaren heen hebben wij de beschikking gekregen over meer dan drie duizend foto's met de meest uiteenlopende onderwerpen. Het overgrote deel is gescand en in rubrieken digitaal opgeslagen.

DeHeerlycheytvanOveryssel1632

Nieuw onderwerp

Regelmatig komen er nieuwe onderwerpen op onze weg. Actuele zaken geven wij in deze rubriekweer. Heeft u zelf een goed idee laat het ons dan weten via e-mail: info@ovdebroeklanden.nl

Melkrijder v.d.Bosch

Boerenleven

Onze gemeente had vroeger vrijwel uitsluitend een agrarische gemeenschap. Een klein deel bestond uit ambachtslieden en bestuurders. Over deze onderwerpen is veel bekend en in schrift- of boekvorm beschikbaar.

Lees meer

Voor op de kalender

  • 6 mei Oldtimer Trucks Oldebroek
  • 13 mei Oldtimerdag Oosterwolde
  • 13 mei Openmolendag
  • 27 mei Schapenscheren en boerderijfair
  • 5 juli Broekermarkt
  • 12 augustus Oogstfeest

Speciale rubriek

omot 012Het nieuwe dialect woordenboek:"Wie zeg et nog altied zo", is nog steeds te koop in ons infocentrum in het boerderijmuseum. Voor de zeer lage prijs van € 7,50!

Laatste berichten

Oudheidkundige vereniging "de Broeklanden"
Bovenstraatweg 10/1
8096 PE Oldebroek
Telefoon: 0525 633354
info@ovdebroeklanden.nl